Κάστρο της Χρυσοχεριάς ή Πέρα Κάστρο

Στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Χώρας και Πόθιας βρίσκεται το Πέρα Κάστρο ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς, το οποίο αποτελεί από τα γνωστότερα αξιοθέατα του νησιού. Κτισμένο σε στρατηγικό σημείο, πάνω σε φυσικό ύψωμα, παρείχε τη δυνατότητα στους Καλύμνιους να εποπτεύουν εύκολα τη Χώρα και την Πόθια.

Στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών επιθέσεων στα νησιά, οι Καλύμνιοι υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν ένα νέο κάστρο το οποίο θα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία για τον τότε διοικητή της Καλύμνου, Κω, Λέρου και Νισύρου.

Στο εσωτερικό του κάστρου τα λίγα οικοδομήματα διατηρούνται σε καλή κατάσταση: Μία ορυκτή και κτιστή αποθήκη τροφών, δύο εκκλησάκια, το νεότερο του Αγίου Γεωργίου και το παλαιότερο της Παναγίας.

Το Κάστρο εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη του 15ου αι., επειδή λόγω του μικρού μεγέθους του δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των Καλύμνιων που αναζητούσαν προστασία από τις αδιάκοπες επιδρομές των Τούρκων. Εξάλλου, το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας που παραδόθηκε στα 1495 κάλυψε τις ανάγκες αυτές, καθιστώντας άχρηστο πλέον το Κάστρο της Χρυσοχεριάς.

Κοντά στο Κάστρο βρίσκονται οι τρεις πετρόκτιστοι ανεμόμυλοι, το "σήμα κατατεθέν" της Καλύμνου. Καθώς είναι κτισμένοι σε ύψωμα, οι ανεμόμυλοι είναι ορατοί και από το λιμάνι της Πόθιας.

FaLang translation system by Faboba

OFFICIAL PARTNER

Booking.com

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΩΣ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ